tisdag, juli 22, 2008

Utbygget påbörjat

I fredags grävde vi hålet för utbyggnaden på huset. Det ska bli vedförråd i källarplan eftersom den plats vi nu har veden på kommer att upptas av vattentanken. Och hur som helst så var den ytan för liten. Nu blir det ca 20 kavdrat att lägga ved i, dvs vi får in mer än en årsförbrukning.

Ovanpå vedförrådet blir det badrum och ett förråd för städgrejor och dublettartiklar.

I fredags kom Bertil över och spakade grävmaskinen. Först togs de gamla körsbärsträden ner. Det visade sig att de i stort sett var en enda stor rotvälta. Det finns massor av rotskott så vi drar upp nya träd.


Körsbärsträden tas ner
Bertil började sedan med att dra av matjorden där hålet ska vara. Det fanns ungefär så mycket matjord så att grässvålen kunde rota sig...
Därefter flyttades gruset som grävdes upp till sänkan bakom carporten via Tores tippkärra som Olle körde bakom Majoren. Smidigt gick det.

Bertil gräver gropen för vedförrådet
Under grävningen hittade vi också några stora stenar så hux flux hade vi dessutom skapat ett stenparti nere vid tallen vid trekammarbrunnen. Bertil drog bort jordsvålen där först eftersom askan från pannan lagts ut där i många år och nässlorna koloniserat området. Mitt i det hela står en pampig rödavinbärsbuske som är så gammal att den bara ger ett bär på varje stängel. Jag ska pröva att beskära den så får vi se om den ger bättre skörd. Annars får den stå som prydnad bara. Till stenpartiet blir det nog småningom flytt för rhododendron.

Stenparti
Igår gjorde Janno och Olle ramen till bottenplattan och skaffade armeringsjärn.

Etiketter: , , ,